Ενέργεια: Ο σκύλος σας είναι ταραξίας ή... της αταραξίας;

* Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την ενέργεια ως ιδιοσυγκρασία, το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην επικοινωνία με τον σκύλο μας, ποιά είναι η σωστή και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε.

"Η ενέργεια είναι τα πάντα" για τους σκύλους -και φυσικά για όλα τα έμβια όντα. Είναι ο τρόπος που επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον οποίο "διαβάζουν" τις προθέσεις μας και την ιδιοσυγκρασία μας και ανταποκρίνονται αντίστοιχα.

Εάν έχουμε ισορροπημένη και ήρεμη ενέργεια, ο σκύλος μας θα μας εμπιστευτεί πιο εύκολα και θα ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό που προβάλλουμε.

Εάν είμαστε φοβισμένοι, στρεσαρισμένοι, θυμωμένοι, ανυπόμονοι, απελπισμένοι, ο σκύλος μας θα προσπαθήσει να αποφύγει μια τέτοια ανισόρροπη ενέργεια και δεν θα καταστεί δυνατή καμία επικοινωνία μαζί του.

Πέραν όμως αυτής της «μεταφυσικής» ενέργειας, υπάρχει και αυτή που σχετίζεται με την δραστηριότητα του σκύλου και περιλαμβάνει τρία επίπεδα: ήπια ενέργεια, μεσαία και υπερκινητικότητα!

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το επίπεδο ενέργειας που έχει ο σκύλος μας; Αυτό που χρειάζεται είναι να τον παρατηρήσουμε προσεκτικά.

Αυτοί είναι οι πέντε παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για το επίπεδο ενέργειας του σκύλου μας:

1) Ράτσα: Κάποιες πληροφορίες μπορεί να μας δώσει η ράτσα του σκύλου, είτε πρόκειται για καθαρόαιμο είτε για ημίαιμο. Συνήθως τα κυνηγόσκυλα, τα μεγαλόσωμα γκριφόν, τα τζακ ρασελ και τα χάσκι είναι αρκετά ενεργητικοί σκύλοι. Αντίθετα, τα μπασέ,  τα παγκ και τα μπουλντόγκ έχουν ηπιότερη ενέργεια.

2) Περιβάλλον: Ένας σκύλος συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το πού βρίσκεται. Γι’ αυτό καλό είναι να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας σε διαφορετικές συνθήκες. Σε  έναν χώρο με πολύ κόσμο και άλλους σκύλους, για παράδειγμα, ο ήρεμος σκύλος θα είναι χαλαρός, ενώ ο ενεργητικός  θα γαβγίζει και θα είναι υπερκινητικός όλη την ώρα.

3) Βόλτα: Ο σκύλος που δυσκολεύεται να κάτσει ήρεμος μέχρι ο κηδεμόνας να του βάλει το λουρί, είναι ανυπόμονος και «εκτοξεύεται» μόλις ανοίξει η πόρτα, ενώ τραβάει υπερβολικά στη βόλτα, ανήκει στην κατηγορία των υπερενεργητικών.

4) Παιχνίδι: Μπορούμε να κρίνουμε το επίπεδο ενέργειας ενός σκύλου από το είδος του παιχνιδιού που προτιμάει. Σε κάποιους σκύλους αρέσει το να τρέχουν να πιάσουν ένα παιχνίδι και να το φέρνουν πίσω, σε άλλους να παίζουν διελκυστίνδα (π.χ. με έναν κόμπο), σε άλλους να μασουλάνε με μανία παιχνίδια που ζουλιούνται, σε άλλους να παίζουν μόνο με σκύλους και σε άλλους... να μην παίζουν απολύτως τίποτα! Η ένταση και η  διάρκεια, με την οποία παίζει ένας σκύλος, μας υποδεικνύουν και την ενέργεια του σκύλου μας.

AdTech Ad5) Διάδραση με άλλους σκύλους: Ο τρόπος με τον οποίο ένας σκύλος προσεγγίζει και παίζει με έναν άλλο σκύλο είναι ενδεικτικό της ενέργειάς του. Εάν ο σκύλος προτιμά να παίζει κυνηγητό, τρέχει ακατάπαυστα, προκαλεί για παιχνίδι όλους τους άλλους σκύλους, τους γαβγίζει επίμονα για να παίξουν, σηκώνει το τρίχωμα στην πλάτη (σ.σ.: στην περίπτωση που δεν δηλώνει επιθετικότητα, είναι υπερένταση) και μετά τη βόλτα είναι γεμάτος ενέργεια στο σπίτι, τότε ανήκει στους υπερενεργητικούς.

Γιατί, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το επίπεδο ενέργειας του σκύλου μας; Για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα!

Στην περίπτωση για παράδειγμα που ο σκύλος έχει περισσότερη ενέργεια από τον κηδεμόνα του, συνήθως δεν εκτονώνεται αρκετά και έτσι προκύπτουν προβληματικές συμπεριφορές. Πριν υιοθετήσουμε, λοιπόν, έναν σκύλο, η ενέργειά του θα πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία, που θα πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να εγκλιματιστεί σωστά στο δικό μας περιβάλλον.

Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όποια ενέργεια και να έχει ο σκύλος μας, η άσκηση είναι απαραίτητη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.

Διαβάστε:

Πώς η ενέργειά μου επηρεάζει τον σκύλο μου!

Ο σκύλος μου έχει τρομερή ενέργεια! Πώς τον ηρεμώ;

Ο σκύλος μου... "τρελαίνεται" με άλλους σκύλους! Τί κάνω;


 

Προσθήκη νέου σχολίου